Η υπογονιμότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ζήτημα των ημερών μας και απασχολεί εκατοντάδες ζευγάρια επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ψυχολογία τους. Από την άλλη, η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, με το δημογραφικό να απειλεί την Ελλάδα καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των γεννήσεων. 

Τα παραπάνω προβλήματα και η επιθυμία μας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους μας οδήγησαν στην ίδρυση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live, τον Φεβρουάριο του 2019. Όραμά μας ήταν η κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας μέσω υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κρατικών φορέων και του κοινού. Μας φάνηκε πρωτοποριακό και μας άρεσε ως ιδέα.  

Η ομάδα μας απαρτίζεται από γιατρούς και επιστήμονες υγείας από όλη τη χώρα, αλλά και από έμπειρους επαγγελματίες σε τομείς όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση και ο πολιτισμός. Ανεκτίμητη είναι και η συνεργασία πλήθους εθελοντών αλλά και η πολύτιμη στήριξη χορηγών και μεγάλων κέντρων εξωσωματικής σε όλη τη χώρα.

Το Σωματείο μας, αναγνωρίζει το οικονομικό βάρος που καλούνται να επωμισθούν τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική, με το κόστος ενός κύκλου να ανέρχεται στα 3.000-4.000€. Αναγνωρίζει επίσης την ύπαρξη ελλιπούς πληροφόρησης σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, βασικό μας μέλημα είναι να αγκαλιάσουμε τις περιοχές αυτές οργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης. Στο πλαίσιο στήριξης απομακρυσμένων περιοχών, έχουμε υιοθετήσει τον Δήμο Σάμου και δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε τη διαδικασία της αναδοχής και σε άλλες ακριτικές περιοχές. 

Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Be-Live θα χρειαστεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα βρει στην ιστοσελίδα μας. Θα ακολουθήσει έλεγχος των κριτηρίων ένταξης (κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά) και εκτίμηση του περιστατικού. Το υποψήφιο ζευγάρι θα ενημερωθεί εντός 40 ημερών για το αν πληροί ή όχι τα κριτήρια και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι το ζευγάρι δεν επιβαρύνεται οικονομικά για τη διαδικασία της εξωσωματικής.

Είμαστε περήφανοι που κάνουμε πράξη την αρχική μας δέσμευση. Από τις 20 Μαρτίου 2019 που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, η Be- Live έχει αγκαλιάσει 18 μωρά, ενώ στα περιστατικά που έχουν διεκπεραιωθεί το ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία εξωσωματικής είναι 78%.

Είμαστε επίσης περήφανοι που η ομάδα μας μεγαλώνει. Καλούμε λοιπόν όποιον ενδιαφέρεται να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας ως δωρητής, ανάδοχος ζευγαριού ή και ολόκληρης περιοχής, εθελοντής σε διάφορους τομείς όπως η Ιατρική και η Γραμματειακή υποστήριξη ή και ως απλός φίλος-υποστηρικτής του προγράμματος.

Δίνουμε επίσης το μήνυμα στα υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί αλλά βιώνουν οικονομικές δυσκολίες να μην απογοητεύονται, να ενημερώνονται  από εξειδικευμένους γιατρούς και να πιστεύουν στην επιστήμη και τις εξελίξεις της στον τομέα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Πέρα όμως από την επιστήμη υπάρχει και ο παράγοντας ανθρωπιά και εδώ έρχεται να βοηθήσει η Be-Live. Παροτρύνουμε λοιπόν τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να εξετάσουν κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα της Be-Live και να κάνουν αίτηση ώστε να βοηθηθούν από την ομάδα μας.