ΗΟΜΕ/ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ/ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΗΟΜΕ/ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ/ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ελένη Αναστασίου

Ενδοκρινολόγος

Η Ελένη Αναστασίου (γ. 1952) είναι γιατρός-ενδοκρινολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Διευθύντρια ΕΣΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Ως υπότροφος του ΙΚΥ εξειδικεύτηκε στον τομέα του Σακχαρώδους Διαβήτη Κυήσεως στο Λονδίνο (Νοσοκομείο St. Thomas’s, 1987-89). Τόσο το κλινικό όσο και το ερευνητικό της έργο έχει κυρίως ως αντικείμενο τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA), καθώς και εκλεγμένο μόνιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κύηση (DPSG). Επίσης είναι εκπαιδεύτρια σε διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΣΔΚ του EASD. Είναι μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ), της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), και της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Έχει λάβει αναγνώριση ως Εκπαιδευτής, μετά από Ποιοτικό Έλεγχο στην Ενδοκρινολογία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση –Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενδοκρινολογίας της Ένωσης Ειδικευμένων Γιατρών της Ε.Ε.

Έχει συμμετάσχει σε 60 πλήρεις δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά (με περί τις 900 αναφορές-citations), στη συγγραφή 36 επιστημονικών βιβλίων, με 112 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (7 ως προσκεκλημένη ομιλήτρια), 142 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια, 143 εισηγήσεις σε επιστημονικά συμπόσια και έχει τιμηθεί με 17 βραβεύσεις εργασιών. Έχει επίσης συμμετάσχει σε 13 Διεθνή και Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε 7 ελληνικές αποστολές (υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου και του Πανεπιστημίου Πάτρας) για την καταπολέμηση της ιωδοπενίας στον παιδικό πληθυσμό στις εξής χώρες: Αζερμπαϊτζάν (1998, 1999, 2001, 2003, 2005), Ουζμπεκιστάν (2006), Γεωργία (2009), καθώς και σε αποστολές της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για την παροχή ενδοκρινολογικής φροντίδας στου κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Ελλάδας κατά τους χειμερινούς μήνες.