Με σκοπό να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα και με γνώμονα ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπογονιμότητα η «Be-LIVE», παρέχει δωρεάν την δυνατότητα εξωσωματικής γονιμοποίησης στα ζευγάρια.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κελλάρη, γυναικολόγο αναπαραγωγής, το 2019 μαζί με τον Χάρη Χηνιάδη έθεσαν σε εφαρμογή το όραμά τους για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μέσω του προβλήματος της υπογονιμότητας, που ταλανίζει πάνω από 300.000 ζευγάρια στην Ελλάδα, εκ των οποίων ένα ποσοστό 35% δεν απευθύνεται σε ειδικούς επιστήμονες. Συγκριτικά μόνο 15.000 εξωσωματικές πραγματοποιούνται ετησίως. «Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που θα το δούμε μπροστά μας στο μέλλον», σημειώνει ο κ. Κελλάρης.

«Πολλά ζευγάρια, χάνουν την ελπίδα  ενός παιδιού, και αυτό συχνά οφείλεται στο πολύ υψηλό κόστος μιας εξωσωματικής. Η γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο, καθώς μια ειδική επιτροπή εγκρίνει εάν κάποιο ζευγάρι πληρεί τις προϋποθέσεις για να λάβει το ποσό των περίπου 400 ευρώ και μόνο για τα φάρμακα, όταν η διαδικασία κοστίζει 3.000 – 6.000 ευρώ. Αυτό το ποσό διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται, κ.ο.κ., ανάλογα με το πόσες προσπάθειες θα απαιτηθούν για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αντιθέτως με ότι συμβαίνει στην Κύπρο, όπως λέει ο κ. Κελλάρης, όπου το κράτος καλύπτει τέσσερις κύκλους εξωσωματικής, χορηγώντας 3.500 ευρώ ανά κύκλο και τα φάρμακα δωρεάν, τα οποία κοστίζουν γύρω στα 1.500 ευρώ ανά κύκλο.

Το πρόγραμμα του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «ΒΕ-LIVE», στελεχωμένο με 15 γιατρούς ξεκίνησε μια περιοδεία ενημέρωσης στον νομό Έβρου, και παρά το ότι το θέμα της υπογονιμότητας παραμένει ταμπού για κάποιες κοινωνίες, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, σημειώνει ο κ. Κελλάρης. Στο πρόγραμμα της δωρεάν παροχής εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να ενταχθούν υπογόνιμα ζευγάρια, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλό εισόδημα αναφέρει ο κ. Κελλάρης, εκ των εμπνευστών του προγράμματος. Στα κριτήρια για να επιλεγεί ένα ζευγάρι για δωρεάν παροχή υπηρεσιών περιλαμβάνεται το εισόδημα, που πρέπει να είναι στα 11.000 ευρώ και να μπορούν ακολούθως να αναθρέψουν ένα παιδί. Όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.be-live.grΤο αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει η «BE-LIVE», είναι τα 16 παιδιά, που έχουν γεννηθεί έως σήμερα, μέσω αυτής της διαδικασίας, ενώ αναμένεται να έρθουν σύντομα στον κόσμο άλλα επτά βρέφη.

πηγή ertnews.gr